Bländare, Slutare & ISO?
(Jag vet att det är jobbigt att läsa så mycket, men om du verkligen vill förstå, så är det genom att läsa allt som du lär dig. Ge det några minuter och när du är klar kommer du att vara tre A4-sidor klokare om slutartid bländare och ISO. Tycker du att det är riktigt jobbigt så titta på bilderna och läs bara sammanfattningarna.)
Okej, då var det det här med bländare, slutare och ISO som så många undrar om.
Till många av er kan jag dock säga att det funkar alldeles utmärkt att fota med automatiska inställningar, men det är först när du lär dig att själv kunna ta kommandot helt över dina bilder som fotograferingen blir som roligast, och mer som en hobby än bara något man gör för att dokumentera en händelse eller något liknande.
Det viktigaste man bör veta när man fotar manuellt är hur bländaren, slutaren och ISO jobbar tillsammans för att ge bilden olika egenskaper.


Om du har en kamera med möjlighet att ta av objektivet kan du göra detta och titta in på baksidan av det. Där sitter bländaren.
Om du vill ändra bländaren själv, medan kameran auto-inställer allting annat, kan du ratta in din kamera på A, på Nikon kameror, eller Av, på Canon kameror (A:et står för Aperture, det engelska ordet för bländare). Eller välja M som i Manuell, där du ställer alla inställningar själv.
Bländartalet skrivs med ett F framför sig, t.ex. f/1.4 eller f/16.
Ju mer öppen bländaren är när du tar kortet, desto mer ljus kommer in i kameran. Och ju mer öppen den är, desto mindre blir skärpedjupet, d.v.s att en mindre del av bilden blir i fokus.
Det som är klurigt är bara att en mycket öppen bländare anges i liten siffra och en mindre bländaröppning anges i en större. Så att bländartal 1.8 är mycket större än bländartal 22, som du ser på bilden ovan. Försök tänka dig att det är det gråa på bilden som man räknar, inte själva hålet.
Här kommer ett exempel.
Detta fotot är taget med bländartal 1.4 (f/1.4), dvs en väldigt stor bländare. Som ni ser blir allting bakom muffinsen ur fokus och väldigt suddigt. Samtidigt släpper den stora bländaröppningen in mer ljus.
Detta fotot är taget med bländartal 16 (f/16).
Om ni jämför med det övre fotot kan ni tydligt se hur bakgrunden är mycket tydligare i den här bilden. Detta är bara för att bländaren inte är lika stor som i den första, och mer av bilden blir skarpt.
När man fotar med en sådan liten bländare släpps dock inte lika mycket ljus in som med den stora. För att få samma ljus som i den första bilden fick jag kompensera detta med något av det jag strax skall förklara.
Bländare
Stor bländaröppning = mer ljus + mindre skärpedjup
Liten bländaröppning = mindre ljus + större skärpedjup
Slutartiden på din kamera ställs in på samma ställe som bländaren.
Genom att välja S (som står för Shutter=slutare), på nikonkameror, eller Tv (som står för Time value), på Canon kameror, kan du själv justera slutartiden medan kameran tar hand om allting annat. Eller välja M som i Manuell, där du ställer in allting själv.
För att visa hur slutartiden fungerar släppte jag muffinsen framför kameran och tog ett kort. Under den tiden som slutaren är öppen, registrerar kameran vad som händer framför linsen.
Om slutartiden är väldigt lång (t.ex. två hela sekunder=s2) kan resultaten bli som i bilden nedan. Man ser hur muffinsen både faller och landar, för att detta är vad den gjorde under de två sekunder som slutaren var öppen.
Om slutartiden däremot är väldigt kort (t.ex. en femhundradels sekund=s1/500) fångar kameran muffinsen i fallet. Eftersom att det var det som hände framför linsen så länge som slutaren var öppen under den här femhundradelssekunden.
(När man fotar med längre slutartider skall man använda stativ, eller något annat att stödja kameran på, eftersom att bilden blir kan bli oskarp p.g.a att händerna inte kan hålla kameran helt stilla)
Slutartid
Lång slutartid = mer ljus + hela rörelser/skakningsoskärpa
Kort slutartid = mindre ljus + frysta rörelser
ISO är till stor hjälp när man inte har så mycket ljus och inte kan, eller vill, använda större bländare eller längre slutartid. ISO gör kameran mer eller mindre ljusskänslig, beroende på hur högt eller lågt ISO-tal man har.
Exempel på ISO-tal är ISO100, 200, 800, 1600 osv… Ju högre ISO-tal desto ljusare blir bilden, men man skall se upp för för höga ISO-tal eftersom att de kan göra bilderna brusiga (bruset syns i bilden som småsmå prickar, titta på andra bilden nedan)
Kolla på exemplen här nedanför…
Detta foto är taget med ISO100
Detta är taget med ISO1600.
Bruset som är väldigt tydligt i den här bilden går dock att lugna ned lite i redigeringsprogram som Photoshop, men man skall ändå alltid sträva efter att ha ett så lågt ISO-tal som möjligt.
ISOLågt ISO = mindre ljus + mindre brus
Högt ISO= mer ljus + mer brus
Sådär! Det var allt... Jag hoppas att ni lärde er något och om ni har några frågor är det bara att kommentera!

-
Innan du kommenterar, tänk på att:
- Jag fotar med en Nikon D7000. Du kan läsa om min kamera HÄR och om min utrustning HÄR
- Var snäll! Inga elaka kommentarer här på bloggen!
- Jag gör inga bloggdesigner, men hjälper gärna till med småsaker. Kommentera bara och så skall jag göra mitt bästa för att svara.
- Frågor om hur jag mår och hur min dag har varit är jättetrevliga, men svaret kan ni antagligen få i något av inläggen
- Glöm inte att skriva ditt namn! Om du väljer att kommentera anonymnt, eller inte har någon blogg så kommer jag att skriva svaret här i inlägget.
- Ställ din fråga i BLOGGSVAR, om du vill få svar fortare och säkrare!
tack så mycket :) ja, precis!
vilket bra inlägg :)
ja, precis :) jag tycker det är jätteskoj :D
DU ÄR BÄST ELLA! ;) Du är så duktig!!!
Bäst blogg. Puss på dej.
Super inlägg :D
jättebra inlägg! :D har du haft någon extra ljuskälla till dina bilder på muffinsen? typ en lampa eller något?
Super. Fattar nästan allt nu! TACK!
Jag har ingen systemkamera än så länge, men jag kmr spara det här inlägget för framtiden, väldigt bra förklaring! :)
tack!
Jag säger bara TACK!!! Alltså så sjukt bra för nu fattar jag nästan allt, har försökt att förstå när andra förklarar men de använer bara så konstiga ord...
Tack!! Har verkligen nytta till detta :)
skulle du kunna lägga ett inlägg där du också visar med bilder vilka inställningar man ska ha kameran och så. Jag har försökt prova att fota med M men det blir bara fel, bilden blir för mörk :( kan du hjälpa mig?
Hejsan!
Jag har precis fått photoshop. Och jag har ingen aning om hur man använder det. Skulle du kunna göra en videotournal om vad som är bra att börja med? :)
Btw en superfin blogg!